Julesnaps 2021

Kun 402 eksemplarer.




Christians tipoldefar (Farver Christian Jensen Dahl fra Skive) lavede denne "bjesk", som den kaldes i Jylland. En mild kryddersnaps i julens klæder.

I en årrække har tipoldebarnet Christian (nu Froberg Dahl) sat denne snaps hvert år i de sidste tyve år. Og siden 2013 hvor vi overtog Ekkodalshuset har vi solgt den i til julefrokoster og julemånederne, hvor den blev rimelig populær.

Mange gæster spurgte det første år om man kunne købe flasker med hjem, hvilket jo sådan set ikke er helt lovligt, når man som restauratør ikke har de fornødne tappetilladelser, som sprittere nu engang har.

Derfor etablerede vi for syv år siden et samarbejde med Bornholms Spritfabrik som siden har produceret vores egen julesnaps i hen ved 400 flasker hvert om året.

Og Snapsen? Tjo, den er fyldt med julens kærlighed. Hør bare:

Hakkede mandler; kardemomme, revet muskatnød, allehåndebær, en anelse nelliker og anis, rosiner, hele peberkort, appelsinskal fra økologiske appelsiner, frisk ingefær og vaniljestænger.

Den tager sig bedst ud ved 5 gr. C (køleskabskold) og kan snildt drikkes hele året.

På min tipoldefars gamle fragment med opskriften er tilføjet ordet "SINGOT", som i dengang var en ærbar skålehilsen. Om det var en hyldest til Gud, eller en opfordring om at "synde godt" skal forblive usagt, men sådan sagde man altså dengang. Singot! Det var måske værd at genoverveje når I sidder omkring bordet og vil slukke tørsten i denne herlige læskende "bjesk".

Snapsen kan købes en detail i Ekkodalshusets kiosk, i restauranten og bestilles sammen med take-away.

M.v.h.

Joan & Christian