Ekkodalshusets helt egen bjesk

• ESKEVISKE •

Christians oldefar (Farver Christian Jensen Dahl, Skive) sammensatte i slutningen af 1800-tallet denne "bjesk", som den kaldes i Jylland. En mild og lettere sødmefyldt kryddersnaps, der stemmer sindet til mildhed.

Opskriften er gået i arv i familien lige siden, og oldebarnet Christian (der sammen med sin hustru Joan driver Ekkodalshuset) tilvirkede selv denne snaps til salg i restauranten i de første år efter de overtog Ekkodalshuset.

Den blev hurtig rimelig populær blandt vores gæster, og stadig flere spurgte om de kunne købe flasker med hjem, hvilket jo sådan set ikke er helt lovligt. Man må gerne lave snaps til brug i restauranten, men man må ikke sælge den ud af huset uden særlig autorisation! Derfor etablerede vi i 2014 et samarbejde med Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø (Bornholms Spirits), som siden har produceret vores bjesk i hen ved 500 flasker om året. Og helt efter oldefar Christians gamle opskrift fra 1887.

Snapsen kalder vi ESKEVISKE. En hilsen til Læsåens oldgamle Bornholmske navn. Åen, der er Bornholms mest vandrige, løber forbi Ekkodalshuset langs Ekkodalen.

Det liflige og mundrette navn ESKEVISKE stemmer fint med indholdet i flasken: Hakkede mandler; en anelse kardemommefrø, revet muskatnød, allehåndebær, en anelse nelliker, rosiner, hele peberkorn, appelsinskal fra økologiske appelsiner, frisk ingefær og vaniljestænger.

Den tager sig bedst ud ved 5 gr. C (køleskabskold), og kan snildt drikkes hele året. Både til forretter, hovedretter og desserter. Særligt sild og til oste er den god, men kan også nydes til kage eller bare som en velkomsthilsen til uventede gæster. Eller som værtsgave til ham eller hende, der har alt.

På oldefars gamle fragment med opskriften er der tilføjet ordet "Singot", som dengang var en ærbar skålehilsen. Om det var en hyldest til Gud, eller en opfordring om at "synde godt", skal forblive usagt. Men sådan sagde man altså dengang i 1800-tallets Skive: "Singot!

OBS: Er du allergisk for nødder, er dette ikke snapsen for dig.

M.v.h.

Joan & Christian


Bestilling til FORSENDELSE

Vi sender kun til danske lokationer. Vi sender ikke til Færøerne og Grønland.

Bestillingskvittering sendes samtidig til ovenstående e-mailadresse og til Ekkodalshuset.